Föregående: Nästa:

Bild i ny kontext – Muramaris

Ellen och Rolf 2 Foto Tommy S

 

Villa Muramaris, ”härden vid havet”, tidigt på morgonen den 18 januari 2013. Räddningsmanskapet bevakar förloppet, men har tagit ett viktigt beslut att  låta lågorna få härja utan att vattenbegjuta konstnärshemmet.

På så vis kunde en del av stenen klara sig utan att spricka sönder. Huset var till största delen byggt av sandsten från Sudret, en del kalksten, men också några friser i vit carraramarmor, importerad från Italien.

Detta material tål hög temperatur därför klarade sig ”Modern och barnet” förhållandevis bra i eldens hetta. Motivet sägs återspegla ”livets värme i dess högsta form”. Ömhetskänslan mellan mor och barn.

Spisen beställdes och designades av Ellen Roosval, född von Hallwyl. Hon fick själv ett barn, sonen Rolf i äktenskapet med Henrik de Maré. Eldstaden var tänkt att stå i den Maréska egendomen Hildesborg i Landskrona. Sandins konsthuggeri i Stockholm utförde arbetet.

Ändrade planer i livet gjorde dock att spisen hamnade norr om Visby, i Ellen och Johnny Roosvals sommarpalats, Villa Muramaris.

Ett tålmodigt renoveringsarbete pågår och idag är mycket av byggnaden återställd, bland annat den stora sandstenspisen i salen. Flisor har åter blivit friser. Fastigheten har likt sagan om fågel Fenix stigit ur askan, ur härden och står åter som en pärla vid havet norr om Visby.

Snart kan en efterlängtad återinvigning ske.
– Då ska vi ha en ordentlig fest här, det är vi värda har ägaren Stefan Amér tidigare sagt i media.

TEXT OCH BILD: Tommy Söderlund

Föregående: Nästa: