Föregående: Nästa:

Ett liv – tre öar

Lén Hörlin växte upp med Gotska Sandöns och Gotlands fria horisont. Under en resa i 20-årsåldern kom hon och hennes syster till ön Zanzibar utanför Afrikas östkust, där de slog sig ner, bytte livsstil och byggde hotell på en öde strand. Tre decennier senare bor Lén kvar och är i dag delägare i två hotell i Zanzibar City.

TEXT MARIA MOLIN FOTO JOHANNES FRANDSEN/PRIVAT

Systrarna Hörlin växte upp i fyrbyn på Gotska Sandön med skogen, sanddynerna och havet som lekplatser. När storasystern Helén, eller Lén som de flesta kallar henne, skulle börja skolan flyttade de till Gotland tillsammans med sin mamma.

Skolan på Sandön hade stängt ner 1963, samma år som Zanzibar – en avlägsen ö i Indiska oceanen, ungefär hälften så stor som Gotland – fick sin självständighet från brittiskt styre. Deras pappa Hans Hörlin blev Gotska Sandöns sista fyrmästare innan Bredsands fyr automatiserades 1970 och fortsatte därefter att arbeta som tillsynsman och platschef.

– Vi reste till honom på helger och lov och när vi blev äldre jobbade vi som besöksvärdar där under sommarsäsongen, säger Lén Hörlin.

När hon och hennes syster Katarina för trettio år sedan, då de var 28 och 25 år, bestämde sig för att resa jorden runt tillsammans började de i Tanzania.

– Det var hög tid att bestämma sig vad man skulle utbilda sig till och vi hoppades få den insikten under resans gång. Jag ville egentligen fortsätta jobba vid fyrar och lotsstationer, men de avbemannades en efter en. Innan vår resa var jag på fyrplatsen Understen vid Ålands hav, där min farfars far hade arbetat en tid, berättar Lén.

När de anlände till Zanzibar i soluppgången kändes vyn mer bekant än exotisk: den öppna horisonten, bländvita sanden och gamla stenstaden påminde dem om barndomens öar.

– Hela konceptet: korallö, kalksten, handelsknut och fiskare fick oss att känna oss hemma.

Vill du läsa fortsättningen om hur det gick för systrarna Hörlin på Zanzibar, eller någon annan av alla våra artiklar?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken http://www.horisontmagasin.se/subscription/, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby, eller mejla prenumerera@hpress.se! 

Föregående: Nästa: