Visby ringmur är en lika självklar som unik del av Visbys särprägel. Men vem ser till att den vårdas, sköts om och står kvar?
En hätsk debatt blommade upp tidigare i år, och det visar sig att ingen riktigt vill ta ansvar för den många hundra år gamla muren som var en bidragande anledning till att Visby blev världsarv för snart 30 år sedan.
Alla har sett den, alla vill ha kvar den. Den används i allsköns marknadsföring av Gotland och syns på tusentals bilder. Men få vill ha ansvaret och ingen vill egentligen betala.
Det handlar om Visby ringmur, en ovanligt väl bevarad stadsmur som byggdes på 1100- och 1200-talen. När Visby utsågs till världsarv 1995 var just ringmuren en starkt bidragande orsak till att staden tilldelades världsarvsstatus. Ett oräkneligt antal människor har genom åren promenerat innanför muren, utanför muren, genom muren och ovanpå muren, fascinerats av arkitekturen och insupit historien; än i dag står den där den står, minner om svunna tider, och ger Visby sin karaktäristiska siluett.
I nuläget är det Region Gotland som äger Visby ringmur, Gotlands museum som tillgängliggör vissa delar av muren på uppdrag av Statens fastighetsverk, och Riksantikvarieämbetet som ansvarar för skötseln av muren med hjälp av pengar som kommer från statliga anslag. Rörigt? Ja, det tycker även de inblandade myndigheterna.