Publicerad 2025-10-10, 08:06
Klimatförändringar gör att syrefattiga områden breder ut sig i haven, inklusive delar av Östersjön. En ny studie från Umeå universitet visar att detta kan öka produktionen av det giftiga nervgiftet metylkvicksilver i fisk och skaldjur.
– Våra resultat visar att klimatuppvärmning och syrebrist i sig, utan industriella kvicksilverutsläpp, kan skapa ”hotspots” för produktion av metylkvicksilver, säger Eric Capo, biträdande universitetslektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Metylkvicksilver bildas av mikrober i syrefattiga miljöer och kan utgöra en hälsorisk för människor som äter fisk och skaldjur. Forskarnas fynd väcker oro för framtida halter även i våra lokala vatten.
– Det här väcker allvarlig oro inför framtiden, eftersom växande områden med syrebrist kan öka människors exponering för nervgift via konsumtion av fisk och skaldjur, avslutar Meifang Zhong, doktorand i forskargruppen, i pressmeddelandet.
Den här texten har genererats automatiskt med hjälp av Live² AI-verktyg.
2025-11-07 (03:47)
2025-11-06 (16:18)
2025-11-06 (15:51)
2025-11-06 (15:12)
2025-11-06 (14:36)
2025-11-06 (12:51)
2025-11-06 (12:51)
2025-11-06 (10:48)
2025-11-06 (08:51)
2025-11-05 (13:17)
Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!
Anmäl dig här