Efter det misstänkta sabotaget mot dricksvattenförsörjningen på Gotland behöver regionen se över sina rutiner, säger beredskapschefen Lars-Göran Uddholm.
Polisen gjorde en brottsplatsundersökning i går, och även Säpo är informerade om händelsen.
Vid halvsex-tiden på söndagseftermiddagen fick Region Gotlands VA-enhet ett fellarm från en vattenpump vid en av öns vattentäkter. När tekniker kom till platsen konstaterade man att någon har brutit upp ett elskåp, dragit ut en kabel och på så vis har strömmen till pumpen brutits.
Teknikerna kunde koppla in strömmen igen så att pumpen gick igång som den skulle. Vid 21:30 återställdes larmet.
–Man har tagit sig in i skåpet och orsakat skador som påverkan driften av pumpen, bekräftar Patrik Johansson, chef för VA-enheten inom Region Gotland, till Horisont.
Han slår också fast att det är mänsklig påverkan som orsakat skadan, inget som uppkommit av slitage eller slump, och att det krävts viss "teknisk kompetens" för att åstadkomma skadan.
Det uppbrutna elskåpet är fristående placerat intill vattenbrynet, alltså inte i direkt anslutning till vattenverket som dock ligger i närheten.
Region Gotlands beredskapschef Lars-Göran Uddholm vill inte uttala sig om hur den här händelsen påverkar andra anläggningar eller vattentäkter, eller om man från regionens sida nu kommer att exempelvis utöka bevakningen runtom på ön. Men, betonar han, rutinerna kommer att ses över.
–Detta tycks i första hand vara ett sabotage mot den här anläggningen, och där ska vi se över våra rutiner, säger Lars-Göran Uddholm till Horisont.
Aftonbladet rapporterade under måndagen att hela öns vattenförsörjning kunde ha satts ur spel om inte skadan hade upptäckts, vilket dock inte stämmer; Gotland har betydligt fler än en vattentäkt och dessutom flera reservsystem.
–Det där är falsarier. Vi har en stor andel enskilda vattentäkter på Gotland. Inte ens hela det området som försörjs av den här täkten skulle ha drabbats om vi inte hade upptäckt det.
Så det där stämmer helt enkelt inte, tillbakavisar Lars-Göran Uddholm bestämt.
Säkerhetspolisen, Säpo, har informerats men utredningen ligger på Polismyndigheten, säger Johan Wikström på Säpos presstjänst till Horisont:
–Säkerhetspolisen och polisen har alltid en löpande nära samverkan, tät dialog och utbyte av information, och utifrån det har vi fått kännedom om händelsen på Gotland, säger Johan Wikström, som i övrigt inte vill gå in på exakt hur eller varför Säpo kopplats in, inte heller vad som skulle krävas för att Säpo skulle ta en mer aktiv roll i utredningen.
Polisens presstalesperson Mats Eriksson bekräftar för Horisont att ärendet rubriceras som misstänkt sabotage och att utredning pågår. Ingen är misstänkt eller frihetsberövad.
–Polisen har spärrat av ett område kring elskåpet för att göra en teknisk undersökning av brottsplatsen, säger Mats Eriksson.
Polisen gjorde under måndagen vissa fynd och säkrade en del spår på platsen, men är förtegen kring vad man konkret har hittat eller misstänker. Klarlagt anses det i alla fall vara att skadan är medvetet orsakad och ingenting som uppkommit av misstag eller slarv. Avspärrningarna hävdes under måndagseftermiddagen.
Ordföranden i försvarsutskottet Peter Hultqvist, socialdemokrat och tidigare försvarsminister, säger i en intervju med Sveriges Radio Gotland att den här typen av aktiviteter kan vara organiserad av vad han kallar "statsaktörer": "Nu är inte utredningen klar än, men man ska ha klart för sig att den typen av handlingsmönster ingår i så kallade hybridaktiviteter och det handlar i så fall om att skada det svenska samhället", säger han.
Han vill inte föregå polisutredningen men tycker att det är en anmärkningsvärd händelse som uppenbart är medvetet orsakad. "Det är ju en väldigt märklig situation som har uppstått och det är någon som velat göra en väldigt negativ handling här, för det har väl inte uppstått av sig själv antar jag", säger han till SR.
Även länsstyrelsen på Gotland följer ärendet men hänvisar i övrigt till polisens utredning av händelsen.
Händelsen har väckt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt; utöver en rad svenska medier, har media i bland annat Danmark, Storbritannien och Japan varit i kontakt med Region Gotland angående det misstänkta sabotaget.
— — —
Läs mer:
"Vi behöver förstärka vissa delar" (Horisont 4 mars 2025)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.