Försvarsmakten återetablerar sig i Fårösund. Nästa år rycker ett 50-tal värnpliktiga in och inom några år väntas försvaret ha tio till tjugo anställda på norr.
Att Försvarsmakten växer är i sig ingen nyhet; Gotlands regemente byggs ut löpande och antalet soldater på ön blir allt fler. I kväll håller Försvarsmakten ett informationsmöte i Fårösund om hur återetableringen på norr kommer att se ut.
Både värnpliktiga och anställda kommer att ha sin bas i Fårösund, och skjutfältet Trelge norr om samhället tas åter i bruk.
– Nästa år rycker ett 50-tal värnpliktiga in, de första på 25 år sedan KA 3 lades ned, berättar Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente.
Försvarsmakten har, via Fortifikationverket, köpt tillbaka en del av de fastigheter som ligger intill den gamla marinhamnen i Fårösund. En av de byggnader som renoverats kallas för Rodret och blir kasern med plats för ett 70-tal personer. När den inte är hem för de värnpliktiga kan den användas av gästande förband.
– Fortifikationsverket rustar upp lokaler efter hand, och det ska på sikt också tillkomma fler förläggningsplatser. Men till nästa år räcker kapaciteten i Rodret, säger Tomas Ängshammar.
I och med att fler soldater också huserar på Gotlands regemente i Tofta, blir det också trängre och trängre på Tofta skjutfält. Allra helst under övningar med skarp ammunition, som kräver betydligt större säkerhetsavstånd, då det blir snabbt "fullt" på Tofta.
Trelge skjutfält är runt 300 hektar stort; där finns ett miljötillstånd från 1998 som nu ska "återaktiveras" men på sikt kommer också nya tillstånd att sökas.
– Vår återetablering i Fårösund bygger på att vi måste kunna använda Trelge, säger Tomas Ängshammar.
– Bland annat kommer vi troligen att flytta mycket av vår luftmålsskjutning till Trelge.
I takt med att de värnpliktiga blir fler i Fårösund, kommer också det också att skapas arbetstillfällen inom Försvarsmakten med sin bas på norr.
– Vi kommer att behöva en fast personalstyrka i Fårösund. Inom några år räknar vi med att vi har tio till tjugo personer som har Fårösund som sin fasta arbetsplats, uppskattar Tomas Ängshammar.
Historiskt sett har Fårösund "alltid" varit en ort med stark militär närvaro, men hur reaktionerna nu blir på återetableringen kan Tomas Ängshammar inte riktigt sia om.
– Det ska bli spännande att starta upp en ny verksamhet, och att se vad vi får för reaktioner. Det kommer att leda till arbetstillfällen, fler personer som äter lunch på byn rör sig i samhället. I perioder blir det ganska mycket folk i rörelse. Samtidigt har det självklart också en påverkan på omgivningen i form av buller, periodvis tillträdesförbud på Trelge, och i viss mån ökad trafik, säger Tomas Ängshammar.
För att informera allmänheten har Försvarsmakten bjudit in till ett informationsmöte i dag, tisdag 11 februari klockan 18, i aulan på Gotlands folkhögskola i Fårösund. Redan från klockan 17 hålls dessutom öppet hus i Rodret.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.