Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Kalk ställs mot el och vatten: En jättemålkonflikt

Text Christer Bjöhle Foto Tommy Söderlund Publicerad: 2024-12-16

Kalk ställs mot el och vatten: En jättemålkonflikt

Om brytningen av kalksten och produktionen av cement utpekas som riksintresse kan det få negativa konsekvenser för vattnet på Gotland, befarar regionstyrelsen på Gotland. 

–Det är en jättemålkonflikt, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande. 

I dag, 16 december, är sista dagen att lämna in yttranden om förslaget att utse Heidelbergs kalkstensbrytning och cementtillverkning till riksintresse, ett förslag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lade fram i början av november i år. Region Gotland är en av remissinstanserna, och på regionstyrelsens sammanträde i torsdags diskuterades förslaget om riksintressen.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, betonar att regionen i sitt yttrande inte säger klart ja eller klart nej till förslaget, utan att remissyttrandet mer handlar om att föra fram sina åsikter både för och emot förslaget i fråga. Men, hon ser samtidigt en potentiell fara med att kalkstensbrytningen kan få en särställning i form av riksintresse.

–Framför allt handlar det om vattnet. Vi har dels vår egen täkt och vattenskyddsområdet på norra Gotland, dels kan det komma att påverka grundvattenförekomsten – den har vi sett att det påverkar, och det är viktigt för alla, inte bara dem med egen brunn, resonerar Meit Fohlin.

–Hur ska det stå sig jämfört med riksintressena och andra samhällsintressen? Det finns inget riksintresse för just vattentillgång.

Nyligen sade regeringen nej till en lång rad planerade vindkraftssatsningar i Östersjön, flera av vilka hade kunnat förse Gotland med el.

Annons

Samtidigt skriker bland andra just Heidelberg efter mer energi, då de håller på att elektrifiera sin verksamhet för att minska koldioxidutsläppen. MSB har för övrigt nyligen också utsett just elförsörjningen på Gotland till riksintresse, men det handlar om elnätet på Gotland och eldistributionen mellan fastlandet och ön, inte själva produktionen av el.

–Staten säger ja till kalken via en myndighet, men säger nej till ny vindkraft med en annan myndighet – vem ska få använda den energi som vi har tillgång till? frågar sig Meit Fohlin och utvecklar:

–Det här är en jättemålkonflikt; Heidelberg säger att vi måste ha mer kapacitet i elnätet för deras produktion och MSB säger att vi måste ha cement till totalförsvaret, men samtidigt säger försvaret nej till energiproduktionen.

Kritik har riktats mot MSB för att man lägger fram det här förslaget just nu, eftersom det pågår inte mindre än två rättsprocesser om kalkbrytningen; både Heidelberg och Nordkalk har ansökt om förlängt och utökat brytningstillstånd i sina respektive brott, och domar i båda fallen väntas inom kort. Kritikerna menar att MSB:s utpekande av riksintresse därmed kan "tvinga fram" godkännanden av dessa ansökningar.

— — —

Läs mer:

Öns el och cement viktiga för försvaret (Horisont 4 november 2024)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025