Ett lokalt projekt har under 2024 samlat in mer än 70 000 liter frityrolja från öns restauranger.
Denna har sedan använts som biobränsle.
Restauranger och andra verksamheter har under året kunnat samla ihop sin överblivna olja i stora fat, och i takt med att dessa blivit fulla har de samlats in. Vid varje hämtning av ett fullt oljefat, har ett nytt, tomt fat lämnats på samma plats.
I slutändan har oljan tagits omhand av Brogas.
Där har oljan omvandlats till biogas, som dels har blivit till fordonsgas i Biogas Gotlands pumpar, dels använts som olja vid Arlas respektive Protos anläggningar i Visby.
De två personerna bakom insamlingen av frityrolja, Magnus Larsson på Mc Donalds och Simon Kanellos på restaurang Nunnan, fick utmärkelsen Månadens klimathjälte i mars i våras, för just idén att samla in frityrolja från öns restauranger.
Den biogas som kan produceras av den mängd insamlad olja som året lett till, skulle räcka för att köra en normalstor bil mellan Norsta Auren på Fårö och Hoburg på Storsudret cirka 4000 gånger, jämför initiativtagarna, för att betona att lokala initiativ kan göra skillnad i klimatarbetet.
— — —
Prenumerera och få tillgång till den här och många, många andra artiklar och alla våra nummer, nya och gamla, genom att klicka här.
— — —
Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev och få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!