Meny
E-tidning
Annons
Annons

Kultur & nöje

”Vi vet inte om vi klarar produktionen”

Text Christer Bjöhle Foto Carl-Henrik Fridén Publicerad: 2024-11-20

”Vi vet inte om vi klarar produktionen”

Både Gotlandsmusiken och Länsteatern står inför ett ekonomiskt stålbad nästa år.

Regeringen drar ned på kulturstöden ute i länen och kommer dessutom inte att göra några uppräkningar alls av de bidrag som ges.

–Jag vet inte längre vad vi ska skära ned på, säger Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland.

År 2011 infördes den så kallade kultursamverkansmodellen, genom vilken statliga kulturstöd delas ut till regionerna och vidare till länsinstitutionerna, vilka på Gotland är bland andra Gotlandsmusiken, Gotlands länsmuseum, och Länsteatern på Gotland. Dessa är beroende av stöd från Kulturrådet, som är statens förlängda arm i sammanhanget, och från Region Gotland, för att kunna bedriva sin verksamhet. Horisont har pratat med två av de berörda, Länsteatern och Gotlandsmusiken; de har olika förutsättningar men drabbas båda hårt. –Vi står i ett tufft läge, och det är väldigt oroande. Exakt hur det slår i siffror är lite tidigt att säga, men det handlar om betydande belopp. Vi står i ett läge där vi inte vet om vi klarar produktionen på den nivå vi har i dag. Men ambitionen är att ha kvar våra serier, säger Helena Wessman, chef på Gotlandsmusiken, som har 14 heltidsanställda musiker. –De anställda berörs inte; det är oerhört angeläget att vi kan ha dem kvar. Våra musiker är en betydande del av det gotländska musiklivet, som skulle ta stor skada, säger hon. Länsteatern, å andra sidan, har blott en anställd skådespelare, plus en del personal på kansliet, och tar in frilansande skådespelare för varje produktion. –Vi lever redan i en slimmad verksamhet.

Annons Annons

Vi har skurit i allt, vi har inga onödiga delar i verksamheten som vi kan spara på, säger teaterchefen Thomas Sundström, och fortsätter:

–Museet har sina samlingar de kan visa, Gotlandsmusiken har sina musiker. Jag har ingen fast ensemble... Jag ska inte ta ordet katastrof i min mun, men det är kärvt. Samtidigt som regeringen inte gör någon uppräkning alls, tycks Region Gotland göra en uppräkning på hela fyra procent, vilket är mer än övriga regioner gör, något som både Wessman och Sundström poängterar. –Utöver uteblivna uppräkningar för våra kostnader, så minskar staten också sina bidrag. Men med tanke på den höga inflationen så slår uppräkningarna hårdast, säger Helena Wessman. –Vi måste hitta fler vägar till överlevnad. Vi kämpar inte för vår rätt att vara skådespelare, vi kämpar för publikens rätt att få tillgång till professionell teater. Hela idén med kulturen är att väcka tankar och beröra, och vi kämpar för att fortsätta med det, säger Thomas Sundström. — — —

Prenumerera och få tillgång till den här och många, många andra artiklar – och även gamla och nya nummer i vårt digitala arkiv – genom att klicka här. — — —

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev och få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024