Allmänt

Coldcasegruppen tar över hotellmordet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Mordet på Visby Hotell Roger Björkander

Mordet på Wisby hotell 1996 är ett av de prioriterade fall som länskriminalpolisen tror går att lösa. 

Nu har hela utredningen tagits över av Stockholms cold case-grupp, specialiserad på att lösa gamla mordgåtor.

Samtidigt testas löpande de 20 år gamla spåren med den senaste kriminaltekniken i jakt på en lösning. 

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER GRAFIK CHRISTER BJÖHLE

Mordet på 46-åriga receptionisten Christina Olofson på Wisby hotell natten till den 12 december 1996, är det enda olösta, bekräftade, mordet på Gotland sedan Selma Thimgren hittades död i Fröjel 1954. Det sistnämnda är preskriberat sedan länge, men mordet på Christina Olofson, i folkmun kallat hotellmordet, gäckar polisen än i dag.

Sedan många år är det kriminalinspektör Roger Björkander som är ansvarig för utredningen, i dag ett digert material, inom Gotlandspolisen. Han arbetade inom polisen redan 1996 och ingick i en av utredningsgrupperna.

– 20 år är lång tid. Vi känner att vi måste komma till ett avslut; endera får vi göra en slutpärm och låta det stå tills något nytt kommer in, eller så får vi se till att lösa det, säger han.

Siktet är inställt på det senare. Nyligen har hela utredningen och allt material tagits över av länskriminalens så kallade cold case-grupp, en grupp erfarna utredare specialiserade på gamla olösta mordfall, populärt kallade kalla fall eller cold cases. Cold case-gruppen arbetar med enstaka fall i taget, men när väl en utredning ligger på deras bord innebär det att en handfull utredare jobbar heltid med fallet. När det gäller hotellmordet i Visby kommer Roger Björkander, som är den inom Gotlandspolisen som har varit med i den aktuella utredningen längst, också att vara gruppen behjälplig.

– Det betyder förstås mycket att få deras hjälp, det ger oss helt andra möjligheter, säger Roger Björkander om den gamla utredningen som tog sin början en vintermorgon för lite drygt 20 år sedan.

På kvällen onsdagen den 11 december 1996 är det julbord och dans på Wisby hotell på Strandgatan i Visby innerstad. Utöver de cirka 60 personer som faktiskt bor på hotellet denna natt, finns därför drygt hundra gäster som äter julbord och dansar till långt inpå natten.

En av hotellets gäster passerar receptionen cirka klockan 02:55. Då står Christina Olofson bakom disken, gästen hälsar kort på henne och går mot hissarna som ligger längre in i lokalerna. Gästen är sannolikt den sista person, utöver gärningsmannen eller -männen, som ser Christina i livet. Vid 05:45 på morgonen den 12 december hittar en kollega, som ska gå på sitt arbetspass, Christina brutalt ihjälslagen i personalkorridoren. Bredvid kroppen ligger en blodig bultsax, som senare ska visa sig vara tagen från hotellets eget förråd några dörrar bort. Ett kassaskåp är uppbrutet och cirka 7 000 kronor i kontanter saknas. 

Klockan 05:55 tar polisen på Gotland emot larmsamtalet från hotellet.  

 

lägre Mordgrafik

 

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: H Press AB
Kulturum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2023