Föregående: Nästa:

Oförklarliga skador på gotländska djur

kobild-webb

(Artikeln finns publicerad i sin helhet i Horisont nr 56/ november-december 2020.)

Mystiska och allvarliga skador har upptäckts på djur som levereras till slakt på Gotlands slagteri – länsstyrelsen har fått in över 60 rapporter om oförklarliga skador på bara tre månader.

–Hade vi vetat vad som orsakat skadorna så hade åtgärder vidtagits, säger Sune Liljeström, handläggare på länsstyrelsen, som står rådvill inför uppgifterna.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO TOMMY SÖDERLUND

Rapporterna om skador som inte går att förklara har duggat tätt sedan i somras; under perioden augusti till oktober har fler än 60 rapporter om oförklarliga skador rapporterats in från Livsmedelsverkets veterinärer, som inspekterar alla djur som levereras till slakt.

Sune Liljeström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen på Gotland, bekräftar att antalet är högre än brukligt.

–Ja, vi har fått in ovanligt många informationer om skador på djur den senaste tiden, medger han.

Det handlar om högst varierande skador; en del djur har öppna, färska sår på olika ställen kroppen, medan andra är halta, har förväxta och därmed felvinklade klövar, eller onormalt böjd rygglinje.

Djur har också inkommit med onormalt många tatueringar på kroppen – bland annat i ansiktet, på kinden nära ena ögat. ”Oacceptabelt”, lyder veterinärens korta kommentar i beskrivningen av skadan.

–Varje skada är tillräckligt allvarlig för det enskilda djuret. Systematiska skador är inte okända i branschen, men det är allvarligt – sårskador ska absolut utredas och åtgärdas, säger Anna Lindgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Vill du läsa resten av artikeln?

Köp Horisont nr 56, digitalt eller i pappersform! Priset är 89 kr och betalning sker helst via swish, annars faktura. Om du vill ha papperstidningen skickad till dig tillkommer porto (44 kr); den digitala versionen skickas som pdf via mejl. Mejla redaktion@hpress.se!

Du kan också köpa magasinet i papper via någon av våra återförsäljare.

Vill du prenumerera på nyhetsmagasinet Horisont? Du får sex nummer hemskickade under det närmaste året. Pris 549 kr, betalning via swish eller faktura. Mejla prenumerera@hpress.se.

Föregående: Nästa: