Föregående: Nästa:

”Får jag den där coronan blir det lasarettet direkt”

IMG_8670-1 copy

Tomas Stehuse driver Stenhuse gård i Sanda där han odlar jordgubbar, hallon och sparris. Han är en av alla de som vittnar om sina erfarenheter i Horisonts tidsdokument om coronavåren 2020. Han har varit orolig för både hälsan och affärerna. Bild Sveds Signe Söderlund


Namn: Tomas Stenhuse

Ålder: 61 år
Gör: Jordbrukare
Bor: Sanda

Fredagen den 20 mars:
Vi är på Stenhuse gård i Sanda för att prata klimatpositiv odling, för en annan artikel i den här tidningen, men Tomas Stenhuse kommer hela tiden bort från ämnet. Coronakrisen har precis gått från att vara någonting diffust, långt borta, till att bli ett verkligt bekymmer, även på den gotländska landsbygden.
– Jag var nyligen på Kuba och när vi mellanlandade gick folk i munskydd och jag undrade vad det var för galningar, men sedan blev det så här, säger han.
I veckan som gått har restriktioner införts, bland annat uppmanas alla att hålla avstånd från varandra och inte ta i hand. Vi hälsar lite tafatt då vi kommer – ska vi vinka eller nudda armbåge mot armbåge? Sedan hoppar vi ändå in i samma bil för att ta oss till sparrisodlingarna, i Tomas Stenhuses gamla Volvo, i vilken han vevar ner rutan för att kunna blåsa ut röken från en tänd cigarett.

För Tomas Stenhuse kan konsekvenserna av coronakrisen bli långtgående. Han har precis fått veta att han inte kommer kunna sälja ramslök som vanligt, både restauranger och butiker har dragit i handbromsen. Toalettpapper säljer som aldrig förr, men ramlök kan komma att betraktas som en lyxvara, som inte kommer sälja. I värsta fall blir inkomstbortfallet så stort som en miljon kronor.
– Jag har suttit i flera dagar och avbeställt varor för att minska utgifterna och lyckades i sista stund få tag på lastbilen som skulle köra hit emballage, så där sparade jag i alla fall in 90 000, av ren tur, säger han.

Om skördepersonalen kommer att kunna resa till Gotland är också oklart. De som arbetar på gården är i första hand från Polen och Serbien.
– Jag har pratat med UD och de får komma in i Sverige, men frågan är om de kommer ut ur Serbien och om polackerna kan resa tillbaka till Polen, när säsongen är slut, utan att behöva sitta i karantän, säger han.
Hur butikerna och restaurangerna kommer att tänka kring den svenska sparrisen, är nästa fråga som Tomas Stenhuse funderar på. Blir det samma sak som med ramslöken, eller kan det rent av gå bättre att sälja svenskt i år? En stor del av sparrisen som säljs i Sverige kommer från Italien, där pandemin just nu härjar som värst.
– I år måste jag få klartecken från ICA i Stockholm om att de ska ta in svensk sparris. När vi har vår topp i slutet av maj, så brukar de köpa in sparris från Italien för noll och ingenting och då är risken stor att de skiter i det svenska, trots att kunden vill ha det, säger han och hoppar ur bilen och släcker sin cigarett.
Han skrattar till och säger:
– Det värsta av allt är att vår populäraste jordgubbssort heter Korona. Men all marknadsföringen är bra marknadsföring, eller hur säger man?

Måndagen den 20 april:
Våren har kommit och i Sanda tittar sparrisen upp ur jorden. Tomas Stenhuse tar en paus i arbetet och sätter sig i en stol i trädgården, på behörigt avstånd. Det har gått precis en månad sedan sist, och nu är det andra orosmoln som vilar över gården.
– Får jag den där coronan, då är det illa. Jag har typ 2-diabetes och har varit storrökare hela livet, så det skulle bli lasarettet direkt, säger han med eftertryck.
I förra veckan avled radio- och tv-profilen Adam Alsing i sjukdomen, och plötsligt har de anonyma siffrorna över antalet döda fått ett ansikte och blivit verkliga, även för Tomas Stenhuse.


Vill du läsa hela artikeln om Tomas Stenhuse och Horisonts tidsdokument över Coronavåren 2020? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby.

Föregående: Nästa: