Föregående: Nästa:

”Sommaren – kanske blir den dräglig”

IMG_8788 as Smart Object-1
Mattias och Ann-Sofie driver Creperiet Mat & Logi och de vittnar om sina erfarenheter i Horisonts tidsdokument om coronavåren 2020. Med restauranger i Visby, Åre och Stockholm har de kunnat följa konsekvenserna på olika håll i landet. Bild Sveds Signe Söderlund


Namn: Mattias Nordberg och Ann-Sofie Selling

Ålder: 49 och 47 år
Gör: äger och driver Creperiet Mat & Logi i Visby, Stockholm och i Åre
Bor: båda i Visby

Lördagen den 21 mars:
Inne på populära Creperiet, som precis har öppnat för dagen, står delägaren och kökschefen Ann-Sofie Selling och viker ihop kartonger för hämtmat tillsammans med kollegan Pernilla Öfvergård. Som så många andra restauranger har Creperiet börjat med take-away, och just den försäljningen har många kunder visat stort intresse för – även om det fortfarande är tillåtet att äta i restaurangen också.
– Man får sätta sig var man vill, och vi har dessutom balkongen öppen. Förhoppningsvis kan vi snart också sätta upp uteserveringen på framsidan, säger Ann-Sofie Selling.

Creperiet finns också i både Stockholm och Åre, något som gett ägarna en bredare bild av vad som komma skall.
– I Stockholm har försäljningen minskat med 70 procent, i Åre är det än så länge oförändrat. Här i Visby har vi tappat ungefär 50 procent än så länge, men jag tror att det läge vi ser i Stockholm redan nu kommer att komma hit också. Och även till Åre, resonerar Ann-Sofie Selling.
– Men än så länge kör vi på, vi avskedar ingen.

Beslutet att behålla personalstyrkan intakt bygger inte bara på hänsyn gentemot de anställda, utan är också betydande för verksamheten, menar Jessica Petersen, som förbereder i köket inför lunchgästernas ankomst.
– Om vi drabbas av sjukdom bland personalen, så måste vi ju ha andra som kan kliva in i stället, säger hon.
– Man kan ju hoppas att det här leder till att människor i sommar väljer ”hem-semester”, att tillbringa sin semester hemma i stället för att resa bort. Det skulle ju gynna de lokala företagen, resonerar Jessica Petersen.

Torsdagen den 30 april:
Valborgshelgen är av tradition en hektisk tid på Creperiet i Visby. Men i år, dagen före valborgsmässoafton, är restaurangen helt tom, så när som på ett mindre sällskap vid ett bord i ena hörnet. Delägaren Mattias Nordberg hoppas på gäster under eftermiddagen och går omkring och tänder stearinljusen på borden.
– Det här är första gången på 14 år som vi inte har en enda bokning på valborg. Den här perioden brukar vara ansträngd, med alla schema- och personalfrågor inför sommaren, men nu är det lugnt, konstaterar han och slår sig ned på en stol.

Av de tre restauranger som drivs i Creperiets regi, i Visby, Stockholm och Åre, är det just nu i Stockholm det är som mest stiltje.
– Där har folk gått och gömt sig helt. Här är ändå människor ute.


Vill du läsa hela artikeln om Mattias och Ann-Sofie och Horisonts tidsdokument över Coronavåren 2020? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby.

Föregående: Nästa: