Föregående: Nästa:

”Min man är multisjuk, smittas han så dör han”

IMG_4300
Thomas och Anette Pettersson från Stockholm har isolerat sig på Fårö under hela våren. De är två av personerna som under våren vittnat om sina erfarenheter i Horisonts tidsdokument över Coronavåren 2020. BILD: Christer Bjöhle


Namn: Thomas och Anette Pettersson
Ålder: 56 respektive 58 år.
Gör: Thomas är sjukpensionär, Anette har gått i pension i förtid för att kunna stå vid sin mans sida i de perioder han varit riktigt sjuk.
Bor: i centrala Stockholm, men har under pandemin tillfälligt bosatt sig på Fårö i sin husbil.


Tisdagen den 14 april 2020:

Veckan efter påskhelgen är det knappt någon människa i rörelse på Fårö. Färjan går näst intill tom under förmiddagen, inne på Ica Nyströms råder lugn. Så gott som alla uthyrningsstugor i Sudersand står tomma; på campingen intill står tre husbilar parkerade med långa avstånd mellan varandra. Intill en av dem springer en liten hund ivrigt fram och tillbaka, och vid ett bord utanför husbilens dörr sitter Thomas och Anette Pettersson från Stockholm.

De har ingen särskild Gotlandskoppling egentligen, mer än att de semestrat på ön ett flertal gånger men då mest i Visbytrakten. När de insåg att spridningen av coronaviruset verkade bli omfattande och allvarlig, gick de snabbt från tanke till handling.
– Min man är multisjuk och får verkligen inte smittas – då dör han, säger Anette med eftertryck.

Planen för våren 2020 var tidigare en resa med husbilen ut i Europa, något som förstås fick skrinläggas. Samtidigt var det inte heller ett alternativ att stanna hemma.
– Vi bor nära Karlaplan, mitt i Stockholm, och vi insåg att där vågar vi inte vara kvar. Så vi började fundera, var kan vi ta vägen, fortsätter Anette.
– Och då tänkte vi: Gotland, Fårö, där kan det inte finnas många människor nu, tillägger Thomas.

Sagt och gjort; redan i slutet av mars bommade de igen lägenheten, packade husbilen, tog med sig hunden Stina och gav sig av.
– Vi var jätteoroliga när vi åkte båten hit, erkänner Thomas.
– Men vi hade ju platser i djurkupén, och där visade det sig bara vara vi och fyra sällskap till, så vi kunde sitta långt ifrån varandra. Och så skyndade vi oss till och från bildäck.

På Fårö håller de sig på behörigt avstånd från alla andra människor, vilket än så länge inte har varit några som helst problem. Och de har för avsikt att stanna så länge pandemin håller i sig. Thomas är sjukpensionär och Anette har gått i pension, så de har inga tider att passa eller arbeten att sköta i huvudstaden. Lägenheten tar barnen hand om, och kontakten med familjen sker via Skype.
– Vi är ute och går mycket; på spåret här borta, längs stranden, vid Ulla Hau så länge det inte blåser för mycket… Det gäller att hitta rutiner, men det tycker jag att vi har lyckats bra med, säger Thomas.
– Vi är lyckligt lottade ändå, som jag ser det. Naturen här är fantastisk, och vi har inte känt av någon tristess en endaste minut.

Även hunden Stina trivs, visar det sig.
– Ja, hon ja, hon tror att hon är i himlen, skrattar Thomas.
– Att få springa runt här ute är ju något helt annat än att sitta hemma i lägenheten eller gå på promenad runt Karlaplan.

Orsakerna till Thomas sjukpension och därmed rädsla för smitta, är många. Han berättar att han har drabbats av såväl hjärtinfarkt som blodproppar och njursvikt.

Vill du läsa hela artikeln om Thomas och Anette, och Horisonts tidsdokument över Coronavåren 2020? Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@h

Föregående: Nästa: