Föregående: Nästa:

Flest ölbryggerier finns på Gotland

Helsida B IMG_4432 as Smart Object-1

Gotland har flest bryggerier i landet, sett till antalet invånare. En lång bryggartradition samt ”enkelheten” i hantverket ses som anledningen. I Burgsvik har bryggeriet blivit en naturlig del av bygden.

TEXT: CHRISTER BJÖHLE FOTO: SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Ojämförbart störst på ön när det gäller ölbryggning är Gotlands bryggeri, med jätten Spendrups som ägare. Tvåa är Barlingbo bryggeri, och på tredje plats – men ändå långt efter de två förstnämnda sett till mängden öl som produceras – kommer Burgsviks bryggeri.
–Men vi har inte bråttom; målet i affärsplanen på att producera 200 000 liter per år står fast, och vi kommer att nå dit, men vi är inte där än, säger Magnus Eklind, som är delägare i bolaget tillsammans med sin bror Olof Eklind.

Bryggeriet i Burgsvik ligger granne med skolan och delar lokaler med bland andra möbeltillverkaren Gute Form.
–Men en gång i tiden var det här faktiskt en gammal ”tork”, berättar Olof Eklind med ett litet leende, om behandlingshemmet och avgiftningsenheten Västerbygården som huserade på platsen ända in på 2000-talet.

2002 togs beslutet att lägga ned Västerbygården, där framför allt personer från Stockholmsområdet placerades, sedan socialtjänsten inom Stockholms läns landsting slutade köpa platser på hemmet.

Femton år senare, 2017, bildades Burgsviks bryggeri av hobbybryggaren Olof Eklind och två personer till. Olof arbetade då som rektor i Stockholm, men ville testa något nytt. Dessutom hade familjen sedan länge sommarhus i Burgsvik och då tog planerna fart.
– Det började med att jag testade att brygga hemma, men det var ett målmedvetet test, berättar Olof Eklind.

Skälen till att Gotland toppar listan över antalet bryggerier, tror bröderna är lite desamma som varför de själva började brygga.

–Det går att börja testa hemma, och det finns en otrolig spännvidd i smak, resonerar Olof, och Magnus berättar att man under 2018 tillverkade en whiskeystout som sålde som smör i solsken, och att man också planerar för en öl med smak av kaffe.

–Men det är stor skillnad mot att brygga hemma, poängterar Olof.

–Producerar man större partier måste ju varje flaska ändå smaka likadant, och det ställer helt andra krav än om man bara gör en liten omgång.


Vill du läsa artikeln om öl på Gotland? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljareeller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: