Föregående: Nästa:

Från Hogrän till Kapstaden

IMG_3611 as Smart Object-1


Ända sedan i tonåren har hon känt en längtan efter att ge sig av, komma ut i världen, se något annat. Hogrän-bördiga Caroline Brag driver ett pensionat utanför Kapstaden i Sydafrika.
 Men hon har inte släppt sin hemsocken helt – varje sommar kommer hon tillbaka till släktgården i Hogrän.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Caroline växte upp på 1950-talet, på släktens gård i Hogrän, tillsammans med mamma och pappa, två bröder och en syster. Hon gick i förskolan i Hogrän, låg- och mellanstadiet i både Vall och Hogrän, högstadiet i Klintehamn, och gymnasiet i Visby.

– Men jag var otålig redan tidigt; jag ville iväg och se mer av vad som fanns i världen, förklarar hon hängivet och berättar att möjligen inspirerades hon i unga år av sin morbror som tidigt lämnade Gotland och flyttade till Rom, där han kom att arbeta med jordbruksfrågor inom FN.

När Horisont träffar henne är hon hemma hos sin mamma på gården i Hogrän. Caroline häller upp kaffe i brunspräckliga porslinsmuggar och serverar nygräddad äppelpaj.

– Egentligen växte jag upp i huset bredvid, men där bor min morbror nu, berättar hon och pekar ut genom vardagsrumsfönstret.

Sedan många år tillbaka är det dock samhället Somerset West strax utanför Kapstaden som är hennes hem under större delen av året. Där driver hon och maken Lars Brag ett pensionat med fem rum, där gästerna till stor del utgörs av skandinaver. Caroline är dessutom konstnär, målar ofta stort och färgstarkt, och hon leder yoga- och meditationsklasser.

– Konsten är egentligen min huvudsyssla, säger hon.

– Jag målar mest i akryl och olja, oftast abstrakta motiv.

 

Vill du läsa artikeln om Caroline? Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: