Föregående: Nästa:

Hela socknen samlad – igen

Gruppbild Sundre

 

År 1977 togs en gruppbild på de boende i Gotlands minsta socken. Då var 56 personer skrivna i Sundre, nu är det bara 26. En blåsig vinterdag 2019 samlade Horisont sockenborna på nytt för att ta ännu en gruppbild.

TEXT: LINNEA NILSSON BILD: SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Vintern 1977 samlade Gotlands tidningar befolkningen i Gotlands minsta socken på en gruppbild. Då bodde det 56 personer i Sundre, och sammanlagt 45 ställde upp sig framför kameran en kall decemberdag. Bilden publicerades i tidningen tillsammans med ett reportage om flera av familjerna som bodde där då.

Hösten 2019 får Horisont idén att ta en ny gruppbild på socknen som numer är än mindre. Att samla de 26 året-runt-boende, som är skrivna på platsen och som befolkar den gotländska sydspetsen, vintertid. Det blir några besök i socknen innan vi får fatt i alla. Det visar sig att många minns den gamla bilden, flera har den liggande så pass tillgänglig att den kan rotas fram när vi kommer och knackar på. Vi träffar åtta personer som var med redan då. De pekar ut sig själva på bilden och alla utom en vill vara med igen. Även de som inte var med på den tiden har sett bilden, i sockenboken, och vill ta chansen att förevigas som Sundrebor.

En lördag i slutet av november är det dags. Vi ska ses på samma plats som sist – vid fyren, på en av socknens högsta punkter, med utsikt över havet i tre väderstreck. Bara i norr sträcker det karga, böljande landskapet ut sig med kyrkan som riktmärke. Klockan ett är det sagt att vi ska ses och några minuter i kommer bilarna körandes på rad, upp för den smala grusvägen. Några samåker, och har hämtat upp varandra på vägen. De har påmint varandra under veckan som gått, så att ingen ska missa.
– Är alla här? undrar någon, och ja, nästan alla dyker upp. Sammanlagt 19 Sundrebor samlas framför fotograf Sveds Signe Söderlunds kamera.


Vill du läsa artikeln om Sundre och Sundreborna? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: