Föregående: Nästa:

Gretaeffekten på Gotland

Helsida B DX9A8706 as Smart Object-1

Greta Thunberg har startat en massrörelse för klimatet som spritt sig över världen. Även på Gotland finns en Gretaeffekt. Horisont har träffat Gretas gamlingar i Burgsvik och Fridays for future i Visby, som envetet strejkat nästan varje vecka.

TEXT: LINNEA NILSSON BILD: SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Birgitta Frejhagen satt på Gotlandsbåten, intill lekhörnan för barn, och pratade med en väninna när de halkade in på ett samtal om klimatfrågan. De frågade sig hur världen kommer att se ut när barnen de betraktade blivit vuxna.
– Vi vet att klimatförändringarna kommer ha lett till stora problem om 30 år och för oss är det långt bort i tiden. Men när vi insåg att barnen som lekte där på båten är mitt i livet år 2050 kom idén. Vi tänkte att vi som är äldre måste göra någonting, berättar Birgitta Frejhagen, om vad som var startskottet till Gretas gamlingar.

Birgitta Frejhagen bor på Storsudret och inspirerad av Greta Thunbergs ungdomsrörelse, Fridays For Future, ställde hon sig utanför ICA i Burgsvik med ett plakat. Fler och fler anslöt och initiativet väckte stor uppmärksamhet. Medier runt om i hela landet skrev om gamlingarna på södra Gotland som med käppen i högsta hugg protesterade för klimatet. Till och med amerikanska tidningen Elle har skrivet en artikel om Birgitta Frejhagen och hennes alternativa klimatstrejk.
– Jag hann fylla 76 år innan jag blev omskriven, kommenterar Birgitta Frejhagen det stora genomslaget, och berättar sedan att hennes rörelse spritts sig över landet.
Bergshamra, Tiveden, Rinkeby och Gävle är bara några av alla orter där pensionärer samlats utanför lokala matbutiker denna vinter, under Birgitta Frejhagens paroll.


Vill du läsa hela artikeln om Gretaeffekten på Gotland? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: