Föregående: Nästa:

”Framtidens klimat är redan på gång”

Markku-Rummukainen-1

Han är Sveriges kanske främsta expert på klimatfrågan och landets officiella kontaktperson med FN:s klimatpanel, IPCC. Horisont har talat med professor Markku Rummukainen, som säger att samhällsomställningen kommer göra livet bättre, inte tvärtom.

TEXT: LINNEA NILSSON BILD: SMHI

Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges officiella kontaktperson med FN:s klimatpanel, IPCC. Han är även verksam vid SMHI, och medlem i det nationella klimatpolitiska rådet. Han har forskat om klimatförändringar i nära 25 år, och när Horisont når honom på telefon påtalar han att de redan har börjat.
– Framtidens klimat är redan på gång. Det har blivit nästan en grad varmare globalt och havsnivån har stigit. Vi ser extrema regn och värmeböljor, som leder till effekter som slår mot både samhällen och natur. Det handlar alltså inte om att välja att fortsätta som vanligt, utan om att ta ställning till hur vi kommer att vilja ha det framöver, säger han.

I Parisavtalet från 2015 enades världens länder om att skärpa det tidigare uppsatta temperaturmålet från ”under två grader” till ”klart under två grader, med sikte på 1,5 grader”. Markku Rummukainen tror att målet blir svårt att nå.
– Tekniskt sätt är det möjligt, men jag ser inte åtgärder i den ordningen. Utsläppen fortsätter att öka, vilket innebär att vi kommer att få en fortsatt klimatförändring. Om målet ska kunna uppnås måste utsläppen halveras till 2030, men de ökar som sagt fortfarande, säger han.

Han påpekar dock att det aldrig är ”kört”, vilket ibland kan höras i debatten. Vad vi gör idag har stort skillnad för framtiden, säger han, och det är möjligt att få goda effekter genom en samhällsomställning.
– Det beror så klart på vad man menar med ”kört”, vi kommer inte slippa klimatförändringen vad vi än gör, men det finns ingen magisk gräns.


Vill du läsa hela intervjun? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: