Föregående: Nästa:

”Trodde jag var enda i världen med de här känslorna”

Sandra Boussefres

Hon har gått igenom sexton självmordsförsök, det första vid femton års ålder, och åratal av självskadebeteende och depression. Nu är hon 27 år och har varit fri från självskadebeteende i drygt ett år. För första gången vågar hon blicka framåt; hon vill bli socionom för att hjälpa andra.

TEXT Christer Bjöhle BILD Tommy Söderlund

Sandra Boussefres kommer ursprungligen från Oskarshamn men bor nu på Nygårds i Garda, ett boende för personer med olika typer av diagnoser, depressioner, eller andra tillstånd som gör att de behöver hjälp med det vardagliga livet.
– Tidigare hade jag inga rutiner, ingen dygnsrytm. Här får vi ett veckoschema, vi har dagliga rutiner och gör ibland utflykter tillsammans. En gång i månaden går man på läkarkontroll, berättar Sandra när hon tar emot i den lilla lägenheten.

Och det har hjälpt. För första gången på länge ser Sandra Boussefres på framtiden med optimism; hon har slutat skada sig själv, hon har slutat röka, och hon har börjat läsa in sina gymnasiebetyg för att därefter utbilda sig till socionom.

Men sin brokiga historia kommer hon alltid att bära med sig. Det började tidigt; Sandra mådde dåligt redan i 11-12-årsåldern. Hon struntade i skolan alltmer och blev vad som i dag brukar betecknas som hemmasittare.
– Jag låg mest hemma i sängen, minns hon själv från den tiden.

Sandra har också tre diagnoser: aspergers syndrom, borderline och kronisk depression. När hon var 13 år kopplades barn- och ungdomspsykiatrin in.
– Jag hade ångest och depressioner, och jag trodde att jag var den enda i världen med de här känslorna, berättar hon.

Vill du läsa hela Sandras berättelse?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. 

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: