Föregående: Nästa:

Turkiska läkaren David skriver dramatik på svenska

IMG_2809 as Smart Object-1


Läkaren David Ojalvos favoritserie är SVT:s dramasuccé ”Vår tid är nu”, bland annat för de historiska Stockholmsmiljöernas skull. När han såg den första säsongen i Istanbul lovade han sig själv att se den andra i Sverige. Ett mål han lyckades uppnå då han flyttade till Stockholm förra året efter att ha klarat både språk- och kunskapsprov och fått sin svenska legitimation. I våras blev han gotlänning.

TEXT Maria Molin BILD Sveds Signe Söderlund

BERÄTTAT ”Då jag skulle välja utbildning på universitetet i Istanbul hade jag två drömyrken: läkare, som egentligen främst var min mors önskan, och dramatiker. Under min militärtjänst skrev jag en ännu opublicerad roman, en kärlekshistoria mellan en läkare och en skådespelerska. Jag skrev på kvällarna för att slappna av. Jag blir lugn av att skriva. Då yttrandefriheten inskränkts i Turkiet den senaste tiden upplevde jag en intellektuell depression och förlorade lusten att skriva, men jag har återerövrat den här i Sverige. Nu skriver jag en kolumn i en turkisk lokaltidning om min vardag här på Gotland och om kulturkrockar.

I tonåren läste jag Stephen Kings böcker innan jag gick över till de ryska klassikerna av Dostojevskij, Tjechov och Tolstoj. Under universitetstiden började jag gå mycket på teater och filmfestivaler. Ett annat stort intresse är foto och oftast hittar jag mina motiv i naturen. Mina vänner och före detta kollegor i Istanbul blir nog lite avundsjuka när de ser bilderna från Gotland på Instagram.”

 

Vill du läsa hela David Ojalvos berättelse?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken http://www.horisontmagasin.se/subscription/, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby, eller mejla prenumerera@hpress.se! 

Föregående: Nästa: