Föregående: Nästa:

”Jag kan tycka att straffen är låga”

IMG_2760 as Smart Object-1

Psykiska problem eller sjukdomar, personlighetsstörningar eller missbruk, det är svårt att ställa en diagnos på den typiske stalkern.
– Av de gärningsmän jag haft att göra med kan jag inte säga det att finns ett gemensamt drag för alla, de finns i alla samhällsskikt, säger Susanne Wihlborg, kammaråklagare.

TEXT Roger Björkman BILD Sveds Signe Söderlund

Susanne Wihlborg har sett det mesta – en bilaffär som leder till förföljelse, ett flyktigt möte i livsmedelsbutiken som spårar ur eller det vanligaste: en man som trakasserar sin före detta flickvän.
Men det kan också se ut så här:
– När en person av någon anledning, som ingen kan förstå, blir besatt av en annan människa, säger Susanne Wihlborg.
I båda fallen utvecklas en sjuklig fixering.
– Det handlar om att skaffa sig kontroll över den andra personen. Ett ägande som ofta innehåller hot. De hänger sig fast, släpper inte taget, ringer, messar eller mejlar.

Enligt samstämmig forskning finns det inte en enhetlig psykologisk diagnos som ringar in en person som ägnar sig åt olaga förföljelse. Det kan handla om personer utan tydliga psykiska problem, personer med personlighetsstörningar eller missbruksproblem eller personer med svåra psykiska sjukdomar.

Susanne Wihlborg har de senaste åren varit åklagare i flera uppmärksammade fall där människor utsatts för förföljelse och hot. Hon har sett smygfilmningar som publicerats på porrsidor eller datingsidor, fall med barn och sexuellt utnyttjande. Hon har sett hur sociala mediekanaler blivit platser för allt grövre intrång.
Hur kan rättssystemet skydda en person som är utsatt för olaga förföljelse?
– Samhället har en begränsad möjlighet att skydda offret från att få hundra sms eller hamna på oönskade internetsidor. Jag kommer in efter brottet har skett och kan bara uppmana de utsatta att inte vara närvarande på sociala medier, läs inte dina mejl, titta inte på dina sms. Men du har ju ett liv att leva också…det här är svårt, säger hon och fortsätter:

för det lidande som de utsatta genomlider.

Vill du läsa fortsättningen om vad Susanne Wihlborg har att säga om stalking, eller någon annan av alla våra artiklar?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken http://www.horisontmagasin.se/subscription/, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby, eller mejla prenumerera@hpress.se! 

Föregående: Nästa: