Föregående: Nästa:

”Ett hem är en plats där man känner sig bekväm”

Det var en slump att libanesen Jad Masri hamnade på Gotland. Under ett besök hos sin svenska halvbror i Stockholm fick han idén att söka en utbildning i Sverige och valet föll på speldesignprogrammet vid Uppsala universitet. Att campus var beläget på en för honom okänd ö långt ute på Östersjön kom som en överraskning. Horisont tog med honom till en annan ännu oupptäckt ö – och fick lyssna till hans berättelse under en roadtrip till Fårö.

BERÄTTAT FÖR MARIA MOLIN FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Kontrasterna mellan hans uppväxtmiljö i Beirut och studenttillvaron i Visby är stora som berg. När Jad Masri beskriver de snöklädda bergen i Libanons inland får han det att låta som en saga. Samtidigt följer vi den smala kustvägen kantad av raukskulpturer, vind-pinade martallar och turkos-grårandigt hav, genom Fårös karga platta landskap som han kallar ”a fairytale”. En sömnig söndag i februari.

”Den öppna himlen var mitt första intryck. Jag kom till Gotland med färjan en dag sent i augusti. Mitt största problem med storstäder som Beirut, där jag växte upp, är att du inte kan se himlen eftersom luftföroreningar och höghus skymmer sikten. För mig representerar Visby skönhet och frihet, trots att den är omgiven av en mur: landskapet som omsluter den, de små låga husen och den klara himlen ovanför oss. Hur många gånger jag än promenerat längs norra muren ner mot havet ser jag alltid något nytt. Jag har aldrig tidigare lagt märke till så många detaljer i naturen som här, eftersom jag dagligen kommer så nära den.

Den här första dagen på ön tog jag bussen till studentområdet som skulle bli mitt hem under tre år. När min utbildning, det internationella kandidatprogrammet i speldesign och programmering, startade några dagar senare fick jag vänner på en gång.

Det jag verkligen uppskattar med studentlivet i Visby är att alla bor så nära varandra, vilket gör det lätt att ses ofta och spontant. De flesta i min klass har liksom jag rest hit själva från olika delar av världen. Det är verkligen intressant med så många olika mentaliteter, åsikter och bakgrunder. Att träffa nya människor är bland det bästa jag vet, för jag är nyfiken på hur andra tänker om olika saker i livet.”

Vill du läsa mer om Jad Masris upplevelser av Gotland?

Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare (http://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken http://www.horisontmagasin.se/subscription/, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby, eller mejla prenumerera@hpress.se! 

Föregående: Nästa: