Samhälle & politik

Vem äger Visby?

TextLinnea Nilsson FotoSveds Signe Söderlund Publicerad
Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 35 (juli-augusti 2017)

Dela på FacebookDela på Twitter

 

Att äga fastigheter i världsarvstaden Visby är attraktivt. Sommaren 2017 har villor ett utgångspris på femton miljoner. Men samtidigt som priserna stiger flyttar året-runt-livet sakta ut. Är Visby på väg att bli en exklusiv kuliss för sommargäster eller finns det en framtid för en levande stad? Horisont har frågat stadens sex största fastighetsägare.

Den som gått genom Visby innerstad en kväll mitt i vintern vet att många hus då vilar i mörker. Lamporna är släckta och i fönstren syns blommor i tyg. Det går att cykla genom staden utan att möta en enda människa.

När Horisont skriver den här artikeln har stadens andra ansikte vänts emot oss. Det är sommar och gatan utanför redaktionen i Visby hamn är full av folk. Det är glasshungriga barn med semestergivmilda föräldrar i släptåg. Flotta båtarna och män i dyra t-tröjor. På väg hem från jobbet står det plötsligt turister mitt i gatan som fotograferar och tittar förvånat upp, när en vardagscyklist vill fram. På bakgårdarna hörs röster och i gränderna ansas rosenbuskar på hus som öppnats för säsongen.

Trots att skiftet mellan vinter och sommar kan upplevas som dramatiskt, så bedömer stadsarkitekten Christian Hegardt att staden har en ovanligt levande, historisk stadskärna, året om. I södra Europa finns gott om historiskt intressanta städer som blivit till kulisser, anpassade för besökare och utan fast befolkning, där Venedig blivit det mest extrema exemplet med en stadskärna som helt saknar genuint liv. I Sverige syns samma tendens i Gamla stan i Stockholm, där en stadsdel i stadens hjärta inte är ett centrum, annat än för turism. Men Christian Hegardt varnar samtidigt för att samma utveckling är på gång, även i Visby innerstad.
– I Visby har innerstaden varit hela stadens centrum med viktiga butiksstråk och länge arbetade kommunens personal här. Men nu sker det en förändring som går ganska snabbt. Turismen tar mer plats och andelen fritidshus i innerstaden ökar, samtidigt som kommunen har flyttat ut och Adelsgatan blivit svagare som affärsstråk. Det förändrar naturligtvis karaktären på staden, säger han.
Är Visby innerstad på väg att bli som Gamla stan?
– Än så länge har det inte skett. Vi har biografer, skolor och förskolor som ligger i innerstaden, vilket är viktigt. Men turismen växer och under delar av året är innerstaden väldigt mycket ett besöksmål där utbudet speglar turisternas behov. Fastighetspriserna har värderats upp och de exklusiva funktionerna tar över.

Världsarvssamordare Elene Negussie för fram samma oro. Även hon talar om vad hon kallar ett Venedigsyndrom, som innebär att en stad urholkas på vardagsliv och blir ett slags ”showroom”, för besökare. Skolor, sjukvård och industrier flyttar ut för att ge plats åt besöksnäringen.
– Det är samma sak i Florens i Italien. Där kan de som arbetar på museerna eller på hotellen ha en resväg hem på två timmar för att fastighetspriserna är så höga i centrum. Det är en farlig utveckling som vi ser tecken på även i Visby, säger hon.

Annons

Vill du läsa resten av artikeln?

Artikeln finns att läsa i sin helhet i Horisont nr 35 (juli-augusti 2017)

PAKET 1 – 89 kr

Köp detta nummer

  • Du får detta nummer hemskickat omgående (porto 45 kr tillkommer).
  • Du betalar via Swish eller faktura.

Köp nummer

PAKET 2 – 49 kr/ månad

Digital prenumeration

  • Du får tillgång till detta och kommande nummer som e-tidning.
  • Betalningen dras månadsvis från ditt konto.
  • Prenumerationen är fortlöpande.

Börja prenumerera

PAKET 3 – 599 kr

Ettårsprenumeration
(6 nr)

  • Du kan läsa detta nummer digitalt omgående.
  • Du får kommande sex nummer hemskickade.
  • Du betalar via Swish, kort eller faktura.
  • Prenumerationen avslutas automatiskt.

Börja prenumerera

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024